Cultureel dierenleed tijdens Yulin Lychee en hondenvlees festival

Het is weer zover, het jaarlijkse is van start gegaan. Vol afschuw krijg ik weer de herkenbare beelden te zien die op mijn timeline en mail binnenkomen. Honden en katten die op de meest verschrikkelijke manier van het leven worden beroofd of zelfs levend worden gekookt om later onder het genot van sterke drank te worden genuttigd.

Yulin Honden Festival

Vanwaar deze traditie?
De traditie om hondenvlees te eten dateert van ruim 500 jaar terug. In China, Zuid-Korea en andere Aziatische landen was men ervan overtuigd dat het eten van dit vlees de hitte zou weren in de zomermaanden. Daar waar de mensen aan de Spaanse Costa’s de huizen wit verven en kleine raam partijen in huizen aanbrengen, toasten de mensen in Aziatische landen er flink op los met sterke drank en schransen ze stukken honden- of kattenvlees naar binnen. Het festival zelf heeft geen enkele geschiedenis, het is een relatief nieuw fenomeen en bestaat pas sinds 2010. Sinds 2010 is de populariteit van het honden- en kattenvlees mede hierdoor toegenomen.

Ondanks aanhoudende kritiek zowel lokaal, nationaal als internationaal is het festival onlangs van start gegaan. Ruim 10 miljoen honden en 5 miljoen katten worden geslacht en dat alles met de gedachte om de hitte te weren. Deze hitte wordt echter niet geweerd maar roept juist laaiende reacties op. De dieren worden niet alleen in erbarmelijke omstandigheden gehouden zonder water of eten, maar worden vaak ook levend gekookt, gevild of de dieren worden met een aantal stokslagen bewusteloos of dood geslagen. Ook al zien de Chinezen de dieren niet als huisdier, het blijven dieren die gevoel en pijn erkennen en ervaren.

De gebeurtenissen laten me niet los, als ik zie hoe de honden met hun achterpoten achter het hoofd worden vastgebonden om vervolgens levend in een pan met heet water te worden gegooid of met stokslagen bewusteloos worden geslagen. Dan denk ik ook terug aan hoe de vele dieren zitten opgesloten in kleine metalen kooien. Vaak worden de honden en katten verzameld op locaties totdat een vrachtwagen vol naar de slachthuizen kan rijden. In de Aziatische landen zijn vele mensen en organisaties actief om de honden te bevrijden. Zelf heb ik ook mogen ervaren hoe het is om hondenlevens te redden uit de meest bizarre situaties.

De Chinezen leggen de link tussen rundvlees hier in Europa en het hondenvlees in China. Maar deze vergelijking is achterhaald. Er is een ware voedselrevolutie opgang aan het komen. Van een menu met vlees en zuivel naar een plantaardig en gezond dieet. Kortom beste mensen stop dit leed met de drie krachtigste wapens die we bezitten: Compassie, mes en vork!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *